Фестивал стваралаштва старих

  • Posted by: admin
  • 2014-10-01

Фестивал стваралаштва старих

Осми Фестивал стваралаштва старих

 

Месец октобар је месец, који је посвећен најстаријима и сваке године, свуда у свету, обележава се њихов дан. Наиме, 01.октобар је дан, који је посвећен најстаријима. Како то сада већ традиција налаже, прва недеља октобра је посвећена њима и тим поводом и ове године, у периоду од 01. до 07. октобра, одржан је Фестивал стваралаштва старих „Стварам срцем „ у нашем граду.

Ово је био осми по реду фестивал, а као и свих претходних година и ми смо узели учешће у многобројним активностима, чак смо били и домаћини.

Па да кренемо редом.

У Геронтолошком центру града Крагујевца отворен је осми по реду Фестивал стваралаштва старих. Тада је одржано предавање на тему Алцхајмерове болести, тј. болести заборављања. На отварању фестивала било је и четворо наших другара, који су могли нешто и да науче и виде како се живи и у старијем дому и како људи једно другоме могу помоћи у некој болести.

 

Истог дана у просторијама Црвеног Крста, у ресторану „Дуга“, одржана је трибина „Активизам старих“.

 

Свечано отварање било је организовано у Књажевско – српском театру, где је имао прилике да наступи и наш хор „Распеване Пчелице“. Најпре је директорка фестивала отворила ову манифестацију и поздравила све учеснике и госте, а потом се присутнима обратио и градски секретар за социјална питања. Затим је у наставку уследио пригодан програм, где је наступио наш хор са сплетом песама, затим музичка група из Геронтолошког центра и на крају КУД „Лепеница“.

 

Други дан фестивала био је предвиђен за Арт радионицу, где су учешће узели и наши другари из ликовне секције. Том приликом су показали своја умећа и креативност.

 

03. октобра у просторијама Геронтолошког центра, одржана је изложба радова. На самој изложби могли су да се виде разноврсни предмети, како одевни, тако и декоративни, који су настали у установама социјалне заштите. Наш Завод је излагао своје, сада већ познате радове из многобројних радионица.

 

06. октобар био је резервисан за традиционалну манифестацију „По бакином рецепту“ и ове године смо ми били у улози домаћина. Сама манифестација одржана је у нашем ресторану у Заводу. Том приликом су наши најстарији корисници се приказали са својом представом „Кафана крај пута“, а након тога, гости су могли да уживају у песмама, које су за њих отпевали чланови нашег хора. Наш Завод је одштампао и књигу рецепата који су пристигли на конкурс, тако да у кувару можете наићи и на рецепте наших најстаријих другарица из Завода.

На крају би желели да додамо и то да је наш Завод у свим овим догађањима, један од активних учесника, а захваљујемо се и медијима града Крагујевца који су, као и увек, пратили све ове поменуте активности.

Чланак припремили:

Јасмина Николић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *