Излет 2013

  • Posted by: admin
  • 2013-07-24

Излет 2013

-Манастир Враћевшница,Таково,Горњи Милановац,Горња Трепча

25.06.2013

Излет је организован за 85 корисника који су ишли у пратњи 17 радника.

Планом и програмом,  излет је најпре обухватио посету манастиру Враћевшница. Овде су нас сасвим гостољубиво и пријатно угостиле монахиње манастира, одн.  задужена монахиња нас је најпре упознала са  историјским, верским и културним значајем,настанком и садржајима манастира а затим смо ушли  у цркву Св. Ђорђа, упалили свеће,( по жељи), погледали ризницу, плели заједно венчиће, (по обичају, поводом празника Тројице), куповали сувенире и били послужени кафом. Корисници су посебно били импресионирани обичајем плетења венчића и новонаученом техником ,где су  појединци са посебним ужитком израђивали радове, како за себе тако и за друге, радо су се фотографисали, посебно испред споменика подигнутог на гробу баба Вишње.  Видно задовољни, опуштени и под пријатним утисцима упутили смо се даље.

Следећи обилазак била је посета музеја у Такову, где нас је кустос најпре усмено упознао са историјско- културним значајем самог краја и садржајним богаством поставке која је у музеју стална,  под називом „Други српски устанак и српска револуција 1804-1839“. Након тога по интересовању  погледали смо изложене експонате,међу којима и чувену слику“Таковски устанак“ познатог  сликара Паје Јовановића.  Искористили смо амбијент дворишта  и за краћи одмор , уз сок и грицкалице.

Након тога, стигли смо у Горњи Милановац са циљем да посетимо занимљиву Кућу српско-Норвешког пријатељства или Норвешку кућу, интересантну по оригиналном архитенктонском решењу које је повезало викиншки брод и стару српску брвнару у јединствену целину,  која је дело српског архитекте а идеју о градњи дали су активисти некадашњег Југословенско-Норвешког а данас Српско- Норвешког друштва чије седиште је у самој кући. У склопу куће је и сала за приредбе и скупове где нас је кустос музеја упознала са историјатом Норвешке куће а затим усмерила на обилазак поставке музеја са експонатима из логора у Норвешкој у којима су били интернирани логораши са територије Југославије,1942год.  међу којима је било највише Срба . Један део њих, око трећине укупно послатих у логоре, преживео је захваљујући помоћи Норвешког народа. У склопу куће је и ресторан где је организован ручак за групу. Након ручка корисници су послужени кафом коју су по жељи попили унутар ресторана или на пријатној тераси уз прелеп поглед на град.

Завршни део излета,  на путу ка Крагујевцу, обухватио је обилазак Атомске бање Горња Трепча. Нашу групу дочекала је представница Туристичке организације бање која нас је информисала о садржајима, значају и знаменитостима бање,  а затим кроз шетњу усмерила на исте. Корисници су опуштено шетали, одмарали уз изворе,  имајући прилику да са извора пију лековиту воду,  богату литијумом, цезијумом, селеном и бројним другим минералима,  да обиђу цркву,  и по жељи прошетају такозваном „Стазом здравља“.

 

Горица Јеремић,дипл.дефектолог

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *