Министар Вулин: Социјалне институције да буду економски самоодрживе

  • Posted by: admin
  • 2015-01-18

Министар Вулин: Социјалне институције да буду економски самоодрживе

 

КРАГУЈЕВАЦ – Дугорочни циљ Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је да све социјалне институције буду економски самоодрживе, изјавио је данас ресорни министар Александар Вулин.

MPceliceОн је, приликом уручивања кључева за трактор са прикључном машином Заводу за збрињавање одраслих “Мале пчелице”, где је отворио и пекару, рекао да постоји законска клаузула која омогућава да свака таква установа бесплатно добије одређен број хектара земље од локалних самоуправа и да привређује и тиме издржава своје кориснике.

“Циљ министарства је да свака институција социјалне заштите буде самоодржива и да им купимо трактор ако је до трактора”, рекао је Вулин и навео да је пољопривредна механизација која је уручена крагујевачком заводу, вредна три милиона динара.

Он је додао да је рад најбољи пут да се корисници Завода боље осећају и да је њихова радна активација најбољи пут да оздраве.
“Могуће је сопственим радом приходовати и када не добијате средства из буџета и могуће је унапредити живот корисника, а пример тога је Завод у Крагујевцу”, закључио је Вулин.

Подсетивши да је тај Завод са око 900 корисника највећа установа таквог типа у Европи, директор Владица Станојевић је рекао да им донацима министарства рада много значи.
“Свакога дана показујемо да је могуће да овакве установе социјалне заштите буду профитабилне”, рекао је Станојевић.

У том смислу он је навео да је пекара која је данас отворена капацитета 6.000 векни дневно може да ради и за трећу страну јер су потребе Завода 600 векни дневно.

Он је додао да је Завод из сопствених средстава купио и хладњачу јер годишње производи 130 тона меса, што је много више од потреба корисника.

Текст у целости преузет са сајта:

Министарства за рад, запошљавање,борачка и социјална питања

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *