Црква Свети Лука Кримски у нашем Заводу

  • Posted by: admin
  • 2015-06-25

Црква Свети Лука Кримски у нашем Заводу

Имали смо прилике да наш Завод у два маха, 17. и 24. јуна, посети његово преосвештенство шумадијски, владика Јован (Младеновић). Првом приликом је одређено место за градњу наше заводске цркве, док је други пут преосвећени владика господин Јован, осветио темељ ове грађевине.

Овом светом чину су тада присуствовали најугледнији припадници наше шумадијске епархије, од насменика до професора богословије и свештенства цркви како из града, тако и из нашег непосредног окружења.

У присуству наших радника и корисника Завода, као и пријатеља наше установе из града и свих крагујевачких медија, у 16 часова, 24. јуна су освећени темељи наше цркве. Овом приликом је преосвећени владика господин Јован рекао да је црква посвећена великом духовном светитељу Светом Луки Кримском, који је по занимању био лекар, а проповедао је хришћанство у време и на просторима где је то било забрањено. Приликом овог богослужења помолили смо се за здравље породица наших радника и корисника.

Директор нашег Завода др Владица Станојевић је у изјави за медије рекао да је ова црква поклон нашим корисницима од којих само 5% имају контакта са својим породицама и многи од њих немају могућности да сами оду у цркву.

Иначе, можемо да кажемо да је пракса у Крагујевцу да овакве грађевине, попут наше цркве постоје и у Клиничком центру, а приликом васкршњих празника је у геронтолошком центру освећен објекат где корисници, увек када за то осете потребу, могу да се окупе и помоле Богу.

Наравно за све ово можемо да се захвалимо благослову његовог преосвештенства владике шумадијског господина Јована, који је више пута посетио наш Завод и интересује се за рад ове установе, а по речима нашег директора „Монаштво и свештенство наше епархије су велики пријатељи Завода „Мале Пчелице““.

Што се тиче наше установе, која је мултиетничка од самог свог оснивања 1972.године, биће омогућено и корисницима других вера и нација да се, попут православаца овде, окупљају у Заводу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *