Наш храм – Свети Лука Кримски

Наш храм – Свети Лука Кримски

У нашем Заводу свакодневно се ради на адаптацији, реновирању и сређивању нашег животног простора. Поред многобројних радова, оно што је нама било посебно драго је и то, што је наш директор, др Владица Станојевић дошао на идеју да нам сагради и цркву.

Радови су отпочели током прошле године, тачније јуна месеца 2015.године, а ми смо вас редовно, кроз наш часопис, обавештавали докле се стигло са изградњом и како напредују радови. Оно што сада желимо да вам пренесемо је и то, да је дошао и тај дан, када је наш храм саграђен.

Свечано отварање је било 04. маја 2016. године и тог дана наш Завод је посетио велики број званица.

У присуству нашег директора, радника и корисника Завода, као и многобројних пријатеља наше установе, медија, Његово Преосвештенство Владика Јован, освештао је Храм Светог Луке Кримског и свечано га отворио. Тога дана имали смо част да нас посети и наш министар, господин Александар Вулин, а поред тога смо угостили велики број гостију и пријатеља. Самом чину, присуствовали су и најугледнији припадници наше шумадијске Епархије.

Дан нам није ишао на руку, јер је било кишно и ветровито време, али и поред тога, за нас је ово био посебан дан. Свечан програм одиграо се на нашој бини „шаховници“, где су нам гости извели неколико пригодних песама, као и наш хор „Распеване Пчелице“, а затим нам се обратио министар Александар Вулин, као и наш директор др Владица Станојевић.

Оно што желимо да истакнемо је и то, да је наш директор, на поклон, добио орден Светог Симеона, као највиши орден у православљу, за све оно што је до сада урадио за нашу цркву и нашу веру. Поклон му је лично уручио Епископ Шумадијски Господин Јован.

Како је било тога дана, најбоље можете да погледате на приложеним фотографијама.

У прилогу желимо да поделимо са вама и текст, који је написала наша другарица, новинарка Милена Цакић, која је свакодневно пратила рад на нашој цркви…

 

 

Из угла наше Милене…

 

Већ су постављени темељи цркве Свети Лука Кримски. 6.август је и напољу је било јако топло. Много радника, између њих и наш директор Владица Станојевић. Сви су вредно радили, па и наш директор са њима. Други павиљон се реновирао у исто време. Директор није обраћао пажњу на врелину. Одједном јак, хладан ветар је донео и облаке и почела је јака киша. Наш директор је стајао и даље са радницима и са метром у руци мерио раздаљине. Тек када су обавили велики део посла, растали су се. Директор је сав мокар од кише ушао у управну зграду. Увече је тек престала да пада киша, када сам и срела попа (свештеника) на клупи. Каже, сав је срећан и то му се види у очима. Цео дан је носио камење за цркву, али има осмех на лицу, пун задовољства. Гледамо и ја и он у диван дрвени крст. Срдачно смо се руковали и растали.

Следећих дана сви заједно смо помагали, носили смо шут, садили траву око цркве…

Дошла је јесен и дуга зима. Пахуље су прохујале, а ми смо сви чекали да што пре дође пролеће и да се радови на нашој цркви наставе. Сада је 31. март 2016.године, сунчано је  и повољно за даље радове на цркви.

Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован је освештао крстове за цркву. Они су постављени на кров цркве 4. априла, а звоно је постављено 28.априла 2016.године и први пут се огласило звоњавом, навече у 18 сати и 55 минута.

Уз многобројне званице, наш храм Светог Луке Кримског је завршен и отворен на дан 04.маја 2016.године.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *