Посетили смо Природњачки музеј

  • Posted by: admin
  • 2016-07-05

Посетили смо Природњачки музеј

Као и претходних година и ове године је планиран једнодневни излет за моје другаре и другарице. Овог пута, идеја нашег руководства је била та да посетимо Природњачки музеј у Свилајнцу.

Тако смо једног лепог августовског дана, моји другари и ја, пошли у Свилајнац, у обилазак Природњачког музеја, јединственог у овом делу Европе. Био је организован водич, који нас је провео кроз знаменитости овог музеја.

Видели смо фосилне остатке диносауруса, мамута, носорога, џиновског јелена и прве облике флоре и фауне на планети земљи, пре више милиона година. Ту смо видели и првог човека, налик нама, неандерталца. Он је живео у пра доба, пре 65 милиона година. Пра људи на земљи су били длакави, налик мајмунима, опадала им је длака временом и постојали су људи. Користили су крзно од животиња да би се заштитили од хладноће. Водич нам је навео да је људски век био дужи зато што је био ваздух чистији, здравија храна и еколошки чистија средина. Ретко су били болесни, само када пређу 60 година појављивала им се болест костију, костобоља. Имали су јаче зубе, па су могли чак и камен да прегризу. Од људских зуба и животињских, од шкољки, правили су накит за венчање и сличне догађаје. Видели смо такође разне кристале и минерале, као и експонате из тог времена.

У склопу музеја има и дечији парк са пластичним, налик препарираним диносаурусима, скоро природне величине. Све је то на отвореном. То је уједно и туристичка атракција. Скупљају се турсти из целог света, а највише има деце ради забаве.

Након музеја смо отишли у шетњу кроз Свилајнац и у повратку за наш Завод свратили смо у етно село Шашавац. Са пуно лепих утисака вратили смо се у наш дом.

 

Чланак припремио:

Богдан Чутурица

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *