Први у Србији: У Заводу “Мале пчелице” гради се црква Светог Луке Кримског са моштима светитеља

  • Posted by: admin
  • 2016-01-19

Први у Србији: У Заводу “Мале пчелице” гради се црква Светог Луке Кримског са моштима светитеља

Прва установа у историји социјалне заштите у Србији која ће у свом комплексу добити храм је Завод за смештај одраслих “Мале пчелице”, који је са својих 900 корисника највећа установа за смештај одраслих лица на Балкану. Црква је посвећена Светом Луки Кримском, а у њој ће се налазити и део моштију овог светитеља.

Сарадњу ове установе и Епархије шумадијске на изградњи цркве свечано је обележило постављање крста у јуну прошле године, а благослов је дао Епископ Шумадијски Господин Јован, који је том приликом нагласио да је изградња храма не само духовни, већ и културно-историјски догађај. “Уз његову помоћ Митрополит Кримски Лазар одлучио је да се део моштију светитеља пренесе у Крагујевац, иако је постојало више од 20 захтева. Мошти се тренутно налазе у цркви у Маршићу где ће бити до завршетка изградње храма који ће бити освештан и отворен четвртог дана по Ускрсу”, рекао је у разговору за ИнфоКГ др Владица Станојевић, директор Завода.

Свети Лука Кримски био је лекар хирург, који је преживео комунистички терор и прогон у Сибир, где је лечио болеснике. Из Завода се надају да ће и њиховим корисницима помоћи да оздраве и нађу духовни мир под сводовима овог храма.

Подсетимо, за последње три године, колико је Станојевић руководећи Заводом, урађено је много тога на побољшању услова за боравак корисника и ова установа је пример добре праксе како се може остварити економска стабилност и самоодрживост. Павиљон ИИИ, површине 2500 квадрата, комплетно је реновиран и модерно опремљен 2014. године. Крајем прошле године отворен је реновирани павиљон “Бисер”, трпезарија, постављене су сензорске славине, реновирана унутрашњост многих просторија, а после 43 године уведена је и врућа вода у просторије које је нису имале. Све је урађено из сопствених средстава Завода који има своју економију, радионице у којима корисници израђују разне производе, фарму са које се годишње добије 120 тона меса, пекару, продавницу домаће радиности.

Награда “Човек године” коју додељује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, за 2015. годину припала је директору Владици Станојевићу.

Преузето са www.infokg.rs.

1 Comment

Dobrila Pavlović

  • April 12, 2016 9:17 am
  • Reply

Bravo za mog zemljaka i zaista je ČOVEK GODINE! Neka mu je Bog na pomoć i svima vama u Zavodu.Samo napred sa još novim idejama i realizacijama. Pozdrav od Dobrile Pavlović,sada iz Malih Pčelica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *